Hou je van quinoa, maar zijn alle pitten van jouw fornuis bezet? In slechts 8 minuten kook je quinoa in de magnetron. Alles wat je hier voor nodig hebt is; Quinoa, water, een magnetron veilige kom* en een deksel.
* Magnetron pannen/kommen zijn er al voor net onder de tien euro. Een hitte bestendige kom afgedekt met bijv. een bord werkt ook.
Quinoa in de magnetron – De voordelen
Quinoa in de magnetron koken heeft een aantal voordelen ten opzichte van quinoa op het fornuis koken. Een aantal van deze voordelen zijn bijvoorbeeld dat;
- Je houdt een kookpit over zodat je meer dingen tegelijk kunt bereiden
- Je weet tot op de seconden hoelang het koken nog duurt
- Je bent minder lang bezig de achter restjes quinoa uit te schrappen
Het grootste voordeel van quinoa in de magnetron koken vind ik zelf dat je geen hele pan hoeft te gebruiken wanneer je slechts een portie wilt bereiden.
Quinoa in de magnetron – Zo gepiept
Quinoa in de magnetron koken is super simpel, zo gepiept en je hebt er weinig keukengerei voor nodig.
Alles wat je nodig hebt:
- Quinoa
- Water
- Een magnetron bestendig schaal/kom
- Een deksel om om de schaal/kom af te dekken (kan een normaal bord zijn)
Ingrediënten
- 1 deel quinoa (afhankelijk van de hoeveelheid die jij wilt bereiden)
- 2 delen water (afhankelijk van de hoeveelheid die jij wilt bereiden)
Instructies
- Voordat je de quinoa gaat koken is het noodzakelijk het eerst even af/schoon te spoelen.
- Doe de quinoa vervolgens in een magnetron veilige kom en voeg hier 2 delen water aan toe.
- Dek de kom af met een deksel (of een bord) en kook quinoa gedurende 6 minuten in de magnetron.
- Verwijder de deksel en roer de quinoa even goed door – op dit moment zou ongeveer de helft van het water geabsorbeerd moeten zijn.
- Zet de kom terug in de magnetron en kook de quinoa (af) in 2 minuten.
- Laat hierna het kommetje met quinoa 5 tot 10 minuten afgedekt rusten, zodat al het water door de quinoa kan worden opgenomen.
Quinoa in de magnetron koken is niet alleen handig wanneer je het bereid voor het avondeten. Omdat Quinoa als ontbijtgraan vervanger gebruikt kan worden, is magnetron gekookte quinoa erg geschikt voor het maken van een snel en lekker ontbijtje.
Is toch zonde van al die goede eigenschappen van quinoa
Al die bestralingen van die micro wave
Maar ja iedereen doet het op zijn eigen manier
Wat een klets, straling haalt geen noemenswaardige voedingstoffen meer uit je eten dan als je het kookt.
Een magnetron lat de moleculen in het voedsel bewegen, waardoor het heet en gaar wordt. Dat dit gevaarlijk zou zijn is nog nooit wetenschappelijk bewezen. In de magnetron blijven voedingsstoffen juist beter bewaard. Overigens zit je de hele dag in ‘golven’: geluid, licht, en ook een echo (bijv als je zwanger bent) werkt met golven is volkomen onschadelijk. Het is geen radioactieve straling!