fitnesstrends van 2017

Fitnesstrends Van 2017 – Volgens De Kenners

De fitnesstrends van 2017? Volgens duizenden professionals, vanuit de hele wereld, wordt 2017 onder meer (opnieuw) het jaar van draagbare technologie, body weight training,  HIIT en yoga. Deze (fitness) proffesionals hebben deze verwachtingen kenbaar gemaakt middels een elektronische enquête. Deze enquête is verspreid door Het Amerikaanse College van Sport Medicijnen, met als doel een lijst met verwachte fitnesstrends samen te stellen. Opvallend is deze lijst dit jaar niet te noemen. Bijna de complete top tien kwam namelijk eerder al terug op de lijst met verwachte fitnesstrends van 2016.

*Het Amerikaanse College van Sport Medicijnen (ACSM) maakt jaarlijks een voorspelling van de fitnesstrends van het komende jaar. Deze lijst wordt samengesteld op basis van de uitkomst van een enquête. Deze enquête werd dit jaar wereldwijd door meer dan 1.800 gezondheid en fitness professionals ingevuld. Zij konden tijdes de enquête een keuze maken uit veertig potentiële fitness trends. De uitkomst van deze enquête is de basis van de lijst met fitnesstrends van 2017.

De 10 grootste fitnesstrends van 2017


1. – Draagbare technologische hulpmiddelen (fitness wearables)

De lijst met fitnesstrends van 2017 wordt opnieuw aangevoerd door fitness wearables. Gezien het feit dat de populariteit van fitness trackers het afgelopen jaar niet enorm leek toe te nemen, is deze eerste positie best verrassend.  Toch zijn de kenners het er over eens; 2017 wordt opnieuw het jaar van de smartwatches, hartslagmeters en GPS trackers.

Fitnesstrends 2017 SmartWatch

2. – Body Weight Training

Ook de nummer 2 van deze lijst “Body Weight Training” zagen wij al eerder terug. Toch is best gemakkelijk te verklaren waarom  workouts waarbij geen apparatuur nodig is zo populair blijven: Deze zijn namelijk (opnieuw volgens de kenners) relatief gemakkelijk te leren, ze kunnen worden aangepast aan ieder niveau en ze kunnen bijna overal gedaan worden. Dit is waarschijnlijk ook gelijk de reden waarom deze trainingsmethode als sinds 2013 hoog op deze lijst staat.

Push-ups, pull-ups, squats, lunges, en planken, ook in 2017 blijven zij mateloos populair.

Fitnesstrends 2017 - Body Weight Training

3. – High-Intensity Interval Training (HIIT)

High Intensity Interval Training (HIIT) is gebaseerd op kortdurende high intensity intervaloefeningen, afgewisseld met kortdurende pauzes van actief herstel of volledige rust. Je vindt deze methode terug in allerlei soorten trainingen, van Pilates tot CrossFit en boot camp klassen. Grote fitness bedrijven zijn enorme voorstanders van deze vorm van lichaamsbeweging. Zij steken dit ook zeker niet onder stoelen of banken, waardoor de kans groot is dat deze trend ook volgend jaar weer op deze lijst terug zal komen.

4. – Fitness Professionals

Mede dankzij social media kanalen als Twitter, Facebook en Instagram is de populariteit van fitness professionals de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het aantal mensen die personal trainer willen worden blijft ook groeien, en ze hebben meer mogelijkheden dan ooit om hiervoor een opleiding te volgen. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal professionele trainers de afgelopen aantal jaren niet alleen is toegenomen, maar ook het niveau van deze trainers is gestegen. Deze trend komt natuurlijk niet alleen door de toename in trainers, maar zeker ook doordat klanten steeds slimmer/wijzer worden, en niet langer zo maar kiezen voor de eerste de beste trainer.

5. – Krachttraining

De nummers 4 en 5 uit de lijst van 2016 hebben van plaats gewisseld. Op de lijst van fitnesstrends van 2017 vinden wij daarom op de 5de plaats de trend van krachttraining. Dat krachttraining zo populair is, en blijft, is volgens de kenners te danken aan het feit dat het niet alleen helpt bij het opbouwen van spieren, maar het daarnaast ook een leidt tot een betere vetverbranding. Met name door dit gegeven is krachttraining de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Wanneer we kijken naar trend 10 (Fitness om gewicht te verliezen) is de kans daarnaast erg groot deze trend niet snel uit de top 10 zal verdwijnen.

Fitnesstrends 2017 Krachttraining

6. – Groepstraining

De trend van trainen in een groep zagen wij nog niet eerder terug op deze lijst. Toch ging de ‘groepstraining trend’, volgens wederom de kenners, al in 2008 van start. Volgens velen is dit gekomen dankzij het feit dat de crisis in dat jaar van start ging. De gedachte is dat, tijdens de crisis, de kosten van personal trainers voor veel mensen te hoog werd. Hierdoor werd een persoonlijke trainer niet langer gezien als “noodzaak” maar als een “luxe” die voor veel mensen niet langer te veroorloven was. Ondanks dat de meeste mensen nu steeds optimistischer zijn geworden over de economie, blijft deze trend echter juist groeien in plaats van afnemen.

7. – Sport Als Medicijn

Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt het risico op hart-en vaatziekten, beroertes, kanker, dementie, en andere chronische ziekten. Daarnaast is het een prima remedie tegen stress en helpt het je stemming een flinke boost te geven. Doordat wij steeds vaker bewust bezig zijn met onze gezondheid, en doordat wij steeds vaker zoeken naar een natuurlijke en bewuste manier om onze kwalen te bestrijden, past deze trend volledig bij en in de huidige gezondheidscultuur.

8. – Yoga

Weer een aantal plaatsen gestegen is de Yoga trend. Yoga stijgt en daalt al een aantal jaar op deze lijst,  zo was yoga bijvoorbeeld de nummer 7 van 2015 en de nummer 10 van 2016. Dat yoga steeds weer terug komt op deze lijst is niet zo verwonderlijk; Yoga (schijnt te) help(en) bij het verbeteren van je humeur, flexibiliteit en ja… zelfs bij het verbeteren van je seksleven.

Fitnesstrends 2017 Yoga

9. – Personal Trainers

Trend nummer 9 lijkt erg vergelijkbaar met trend nummer 4. Met deze trend wordt echter bedoeld dat er steeds meer studenten kiezen voor sport, beweging of gezondheidszorg als studierichting. Dit wordt gezien als een teken dat zij zich voorbereiden op een loopbaan als bijvoorbeeld personal trainer. Onderwijs, opleiding en goede credenties  worden voor personal trainers, en voor de fitness faciliteiten die hen in dienst nemen, daarnaast ook steeds belangrijker.

10. – Fitness om gewicht te verliezen

Een plaatsje gedaald ten opzichte van vorig jaar is de “Fitness om gewicht te verliezen” trend. Ondanks deze daling zal het bereiken van een gezond gewicht nooit compleet uit de mode raken. Een gezond dieet, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om uw gewichtsverlies te bereiken. Deze kennis zorgt ervoor dat de kans erg groot is dat deze trend ook volgend jaar weer op deze lijst terug zal komen.

Worden dit ook de 10 grootste fitnesstrends van 2017?

Natuurlijk is het vooraf altijd lastig om te zeggen of dit ook daadwerkelijk de fitnesstrends van 2017 gaan worden. Toch lijkt de kans dit jaar redelijk groot, aangezien de meeste van deze trends al eerder erg populair zijn gebleken. 

Persoonlijk ben ik dit jaar het meest benieuwd of de nummer 1 (wearables) trend dit jaar (nog) meer succes zal boeken, en met name welke impact dit zal hebben op het aanbod. Daarnaast ben ik ook erg benieuwd of trend 8 (yoga) dit jaar in populariteit zal gaan stijgen. In 2016 kwam ‘yoga voor mannen’ al steeds vaker onder de aandacht, waardoor ik erg benieuwd ben of ook deze groep volgend jaar vaker in yoga lessen te vinden zal zijn. Aangezien ik zelf man ben… ga ik daar zelf ook maar eens over nadenken.


 

,

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie